Begin het schooljaar vol vertrouwen

Vakantie is leuk, maar veel kinderen beginnen ook weer enthousiast aan het nieuwe schooljaar. Ook hoogbegaafde kinderen bij wie het eerdere schooljaren niet altijd lekker liep op school. Juist die kinderen, denk ik wel eens. Want ze hebben hoge verwachtingen. Ze hopen dat hun nieuwe meester of juf hen beter begrijpt. Of dat de lesstof dit jaar wel uitdagend zal zijn.

Begeleiding leerkracht

Je ziet de bui al hangen

Als ouder zie je de bui al hangen. Natuurlijk hoop je ook dat het goed zal gaan. Aan de andere kant weet je uit ervaring dat de nieuwigheid er voor je kind snel vanaf kan zijn. Daar wil je bijtijds bij zijn, om te voorkomen dat je kind gedemotiveerd raakt en gaat onderpresteren.
Aankloppen bij school of hulp van buitenaf inroepen als het niet goed gaat, kan al best een hele stap zijn. Maar je zorgen uiten terwijl alles (nog) goed gaat, valt helemaal niet mee. Je wilt tenslotte wel serieus genomen worden en niet de indruk wekken dat je ‘altijd wat’ hebt.

Wacht niet te lang

Toch is het belangrijk om niet met deze zorgen te blijven rondlopen. Dat is slopend voor jezelf, maar reken maar dat je kind jouw spanning ook aanvoelt. Daarnaast kun je beter nu zorgen voor een goede basis, dan wachten tot je kind al is afgezakt. Want als je blijft doormodderen tot Kerst, ben je veel verder van huis. Eerder in gesprek gaan is dus belangrijk voor jezelf en je kind. Dat wil niet zeggen dat je meteen een heel traject in moet gaan. Een of twee gesprekken en eventueel een schoolbezoek kunnen al een heel verschil maken. Het biedt je de gelegenheid om je zorgen te uiten en te horen hoe een ander erover denkt.

Geruststelling

Ik merk bij veel ouders die ik begeleid dat zo’n gesprek een hele geruststelling kan zijn. Ze worden gehoord en serieus genomen en hebben er vertrouwen in dat ze ergens terecht kunnen als het wat minder gaat. Als je weet dat je er niet alleen voor staat en een paar praktische tools in handen hebt, sta je toch een stuk steviger in je schoenen.

Cursus voor ouders

Om zoveel mogelijk ouders dat gevoel te geven, verzorg ik eind oktober een cursus voor ouders van hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs. Tijdens deze cursus bekijken we tegen welke situaties je als ouder aanloopt en hoe je die positief kunt aanpakken. Er zijn namelijk altijd mogelijkheden en als je je daarop richt, kan dat een wereld van verschil maken. Het voordeel van zo’n workshop is ook dat je ouders in dezelfde situatie ontmoet, zodat je ervaart dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft. Meer informatie over de cursus volgt binnenkort.

Hulp hoogbegaafde kinderen

Durf jij een kijkje te nemen in de spiegel die hoogbegaafde kinderen ons voorhouden?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en download gratis het eBook van Cognivo