Hoe herken je hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid komt pas naar buiten als de omgeving hiervoor de ruimte biedt. Als je tegen hoogbegaafde kinderen zegt: je bent goed zoals je bent, laat maar zien wie je bent en wat je kunt, dan zullen ze hun hoogbegaafdheid pas echt laten zien. Maar wat zijn dan de kenmerken van die hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafde kinderen weten wat ze willen en zijn daar niet zomaar van af te brengen. Ze zijn zeer autonoom en bekijken de wereld op hun eigen manier. Ze nemen niets klakkeloos aan, maar willen eerst weten waarom. Hoogbegaafde kinderen zetten hun mening, visie of vragen niet zomaar opzij. Ze bijten zich erin vast en juist die gedrevenheid is kenmerkend voor hoogbegaafdheid.

Daarnaast zijn hoogbegaafde kinderen hoogintelligente denkers. Of het nu gaat om puzzels, uitvindingen of legobouwwerken, ze doorzien sneller dan leeftijdsgenoten hoe iets in elkaar zit of zou moeten zitten. Ze kunnen maar moeilijk begrijpen dat anderen (zelfs volwassenen) dingen minder snel doorhebben. Als een onderwerp ze interesseert, onthouden ze snel en veel informatie. Ze vragen eindeloos door en leggen razendsnel verbanden. Hun gedachten lijken nooit stil te staan en hun snelle gedachtesprongen zijn soms moeilijk te volgen.

Ten slotte zijn hoogbegaafde kinderen hoogsensitief. Uit hun uitingen blijkt dat ze veel en intens voelen. Prikkels en emoties komen sneller en heftiger binnen. Dit kan zelfs zo overweldigend zijn, dat ze zich willen afsluiten van de buitenwereld.

We zien dus dat bij deze gedreven kinderen zowel de gedachtestroom als het gevoelsleven sneller en intenser verlopen. Als je deze kenmerken eenmaal ziet, begrijp je ook beter waarom deze kinderen zo vaak sneller willen. Dat past bij ze en ze hebben het ook echt nodig om sneller te mogen gaan.

Bron: Hoogbegaafd. Dat zie je zó! – Maud Kooijman-van Thiel (red.), 2008

Durf jij een kijkje te nemen in de spiegel die hoogbegaafde kinderen ons voorhouden?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en download gratis het eBook van Cognivo