Meer over hoogbegaafde kinderen

Het hoogbegaafde kind is een hoogintelligente denker. Hij doorziet veel en vaker patronen dan zijn leeftijdsgenoten. Een puzzel, een uitvinding, lego. Hij doorziet sneller hoe iets gemaakt moet worden. Het is voor hem dan ook lastig te snappen dat anderen, zelfs ouderen, dit dan niet doorzien of zo snel doorhebben. Daarbij kan hij veel informatie onthouden. Wanneer hij een onderwerp uitzoekt wat hem interesseert dan zal hij veel en snel kunnen onthouden. Ook zie je hem dan verbanden leggen naar andere onderwerpen en vraagt hierin eindeloos door, hij wil vaak ‘hoe’ en ‘waarom’ weten. Een hoogbegaafd kind is gedreven en nieuwsgierig. De gedachten van een hoogbegaafd kind lijken nooit stil te staan. Het gaat maar door, van het ene onderwerp kan het ineens overgaan naar het andere onderwerp. Dit kan zo snel gaan dat jij je afvraagt: waar komt dat nu ineens vandaan?

Als laatste is er de emotionele binnenwereld. Hoogbegaafde kinderen zijn hoogsensitief. Een kind wat veel voelt, intens voelt zal je herkennen in zijn uitingen. Hij is snel geraakt, voelt ook sneller aan wat anderen voelen. Deze emoties kunnen zo sterk en intens zijn dat hij zich af wil sluiten van de buitenwereld. Alle prikkels, emoties komen met de volle lading binnen. Dit alles gaat met een grotere snelheid dan bij gemiddeld begaafde kinderen. Het denken, prikkels komen sneller binnen. Alles gaat sneller, en ze hebben het ook nodig om sneller te mogen gaan.

Wat je in de praktijk ziet is dat hoogbegaafde kinderen die goed in hun vel zitten, erkend worden en daardoor aan allerlei extra programma’s mee mogen doen. Zo komen ze zonder extra begeleiding steeds een stap verder. Wanneer dit niet gebeurt komen er processen op gang waardoor hoogbegaafd gedrag niet meer naar buiten kan komen. Het wordt overleven voor het kind met alle gevolgen van dien. Het kan dan gebeuren dat ze op schooltesten en ook op de IQ test niet laten zien wat ze cognitief in huis hebben en ze kunnen zich anders gaan gedragen dan ze zijn, waardoor de hoogbegaafdheid niet meer zichtbaar is.

Durf jij een kijkje te nemen in de spiegel die hoogbegaafde kinderen ons voorhouden?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en download gratis het eBook van Cognivo