ervaringen cognico

Hoe het perfect willen doen belemmerend werkt


BAM, ik heb een adolocent in huis en ik vraag mij werkelijk af wie wie nu 'opvoed'
Opvoeden is niet het juiste woord, ze weet prima haar weg te vinden en mij heeft ze wat dat betreft niet zo nodig. Allemaal prima en dik in orde.

Het schijnt dat ik nogal perfectionistisch ingesteld ben. Ik zie hem niet zo. Zo netjes ben ik niet, chaotisch, slordig en gemakzuchtig  zijn wat mij betreft de  juiste woorden die bij mij passen.
En dat wil ik graag veranderen. Daar doe ik dan ook enorm mijn best voor. Ik zie dat ik daarin vaak tekort schiet, niet het juiste voorbeeld geef.  Ik ben wel iemand die dat als eerste zal toegeven. Ook in mijn 'opvoeding' wil ik het graag goed oen. Ik weet uit allerlei bronnen wat mij, maar vooral mijn kinderen te wachten staat als ik mij niet juist gedraag. Ik zie dan ook echt mijn tekortkomingen wel en ik zet mij dan ook in om er voor te zorgen de schade te beperken. Ik ben voor ontwikkeling gerichte houding.Ook wat dat betreft ben ik dan ook de eerste die toegeeft dat ik in ontwikkeling ben.  En dat daar fouten bij horen is wat mij betreft logisch. En ja fouten maken hoort erbij en zegt niet dat jezelf fout bent. Mijn kinderen horen mij dat echt wel zeggen.  als je fouten maakt kan je die toegeven en je excuses aanbieden als het een ander pijn heeft gedaan. Ik ben dan ook de eerste in mijn gezin die dat doet. Echt ik weet wat er in de boeken staat en ik ben de eerste om toe te geven dat ik daar nog veel van kan leren en in de praktijk kan brengen.

Ik heb veel gelezen dat ik als ouder een voorbeeldfunctie heb en die neem ik uiterst serieus. Waarbij ik laat weten dat vallen en opstaan erbij hoort en ook dat laat ik weten en in mijn beleving zien. Alleen nu komt mijn punt, ik zie alle voorbeelden die ik afgeef niet terug bij manlief en kinderen. Geen gesorry, geen open houding mbt tot fouten maken, niet veranderen als je weet dat het anders kan. Ik laat dit mijn oudste weten dat ik hiermee rond loop en dat het mij verbaasd dat mijn voorbeeld niet overgenomen wordt. Nou ja verbaasd, ik vind het ronduit frustrerend! Ik hoop uiteraard dat wat ik nu aandraag in ieder geval bij haar zorgt voor de laatste duw over de drempel om mijn goede voorbeeld te volgen.

Ai, het gaat iets anders…

Of ik er wel bij stil sta dat fouten toe geven en jezelf ontwikkelen bij zo’n ‘perfecte’ moeder niet te doen is. Ik sta werkelijk paf. Ik probeer nog aan te geven dat ik toch de eerste ben die toegeevd als ze iets fout doet, maar ze is genadeloos. “Dat is het precies, ook dat doe je perfect volgens de boekjes, daar kunnen wij niet aan tippen.” Maar….
Of ik in het vervolg gewoon fouten wil maken en dan er verder niets mee wil doen.

 

Vraagteken

Durf jij een kijkje te nemen in de spiegel die hoogbegaafde kinderen ons voorhouden

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en download gratis het eBook van CognivoBlog

Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen Maandag 22 mei Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen

Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen. Daar hebben ze jou bij nodig!

Lees meer »
Stap voor stap leren leren en motiveren – dat lukt niet alleen! Maandag 22 mei Stap voor stap leren leren en motiveren – dat lukt niet alleen!

Stoer komt hij binnen, maar al snel is er niets meer over van zijn stoere gedrag. Sterker nog: als we zijn tijd op de basisschool bespreken, is hij in tranen. Niets heeft hij er geleerd, terwijl er voor alle andere kinderen wél wat te leren viel.

Lees meer »

Meer items >>