ervaringen cognico

Bij mij aan tafel...

Maandag 22 mei

Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen

Ik heb zo'n mooie observatie gehad. Ik zag een leerkracht die rekening hield met het feit dat hoogbegaafde kinderen niet zomaar alles laten zien wat ze kunnen. Zij vroeg door om te achterhalen wat de kinderen nog meer konden vertellen. En dan ineens kan je verrast worden. En wat doe je dan met die informatie? Deze leerkracht weet het!

Maandag 22 mei

Stap voor stap leren leren en motiveren – dat lukt niet alleen!

Stoer komt hij binnen, maar al snel is er niets meer over van zijn stoere gedrag. Sterker nog: als we zijn tijd op de basisschool bespreken, is hij in tranen. Niets heeft hij er geleerd, terwijl er voor alle andere kinderen wél wat te leren viel.

Niet leren op de basisschool

"De toets mocht ik van te voren al maken. Zo wist ik meteen dat er bij rekenen niet zo veel meer te leren was. Ik werd wel naar de Plusklas gestuurd, maar door de week veranderde er niets. Achteraf denk ik dat ze mij beter niet naar de bovenschoolse Plusklas hadden kunnen sturen, want dat maakte mijn tijd in de gewone klas alleen maar vervelender."

Het zorgde ervoor dat hij steeds alleen stond. Elke dag weer verveelde hij zich, terwijl hij zag dat zijn klasgenoten wel echt aan het werk waren. Zo kwam hij tot de conclusie dat school niets voor hem deed.

Wennen aan voortgezet onderwijs

Met deze overtuiging zit hij nu op het voortgezet onderwijs. Maar al snel kreeg hij door dat daar wél gewerkt moest worden. Dat was even wennen: wat hij ook probeerde, het leverde niet de resultaten op die hij gewend was.

Beter leren was de boodschap. Ook kreeg hij advies over hoe hij dat moest aanpakken. Maar als hij dat probeerde, was het resultaat nog steeds niet wat hij gewend was.

Motivatieprobleem

Zo daalde zijn motivatie om überhaupt nog iets te doen. Werken zonder gewenst resultaat leverde voor hem alleen maar gedoe op: gemopper, gesprekken en vooral het gevoel dat je het toch niet goed doet. Want de motivatie van de volwassenen in zijn omgeving om hem aan het werk te krijgen was er wel, en dat botste. Zijn reactie: "Wat voor zin heeft het allemaal? Niets werkt. Ik slaap maar veel, dan ben ik er gewoon niet."

Samen stappen zetten

Logisch dat het hem niet alleen lukte. Vanaf nu gaan we samen de lat op een realistische hoogte leggen: hij, zijn ouders en Cognivo. Leren studeren in behapbare stukken. Maar vooral eerst samen bespreken wat hem motiveert om stappen te zetten. Stappen die niet altijd fijn zullen zijn, omdat hij niet gewend is zich daadwerkelijk in te zetten voor schoolwerk. Stappen waarbij hij begeleiding nodig heeft! 


Bekijk overige nieuwsberichten

Vraagteken

Durf jij een kijkje te nemen in de spiegel die hoogbegaafde kinderen ons voorhouden

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en download gratis het eBook van CognivoBlog

Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen Maandag 22 mei Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen

Hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zomaar zien wat ze kunnen. Daar hebben ze jou bij nodig!

Lees meer »
Stap voor stap leren leren en motiveren – dat lukt niet alleen! Maandag 22 mei Stap voor stap leren leren en motiveren – dat lukt niet alleen!

Stoer komt hij binnen, maar al snel is er niets meer over van zijn stoere gedrag. Sterker nog: als we zijn tijd op de basisschool bespreken, is hij in tranen. Niets heeft hij er geleerd, terwijl er voor alle andere kinderen wél wat te leren viel.

Lees meer »

Meer items >>